26/07/2011
דברי שגריר בריטניה בישראל, מת'יו גולד, בסמינר הסברה ישראלית לסטודנטים היוצאים ללימודים בחו"ל

היום, 26.7.11, הרצה שגריר בריטניה בישראל, מת'יו גולד, בפני סטודנטים היוצאים ללימודים בחו"ל, במסגרת סמינר ייחודי שיזמו סטודנטים במרכז הבינתחומי הרצליה וארגון Stand With Us. הסמינר הכשיר בשלושת הימים האחרונים 25 סטודנטים היוצאים ללימודים אקדמיים בחו"ל בשנה"ל הבאה באוניברסיטאות עילית בחו"ל, בהן Harvard, Stanford, McGill, Wharton והעניק להם כלים להתמודדות עם דעת הקהל השלילית והדה-לגיטימציה לישראל בקמפוסים הזרים.

להלן דברים שנשא השגריר גולד:

"לישראלים נדמה שבריטניה היא מוקד העוינות והדה-לגיטימציה העולמי כנגד יהודים ומדינת ישראל ואפילו חוששים להיות חלק מהקהילה היהודית בבריטניה. אני חושב שהנחות נפוצות אלה הן מסוכנות. בבריטניה נערך סקר דעת קהל לגבי ישראל. רוב האנשים בבריטניה מאמינים שיש לישראל לגיטימציה מלאה לקיומה ומאמינים בזכותה להגן על עצמה. בנוסף, הם מבינים שאיראן מהווה סיכון גדול למזרח התיכון ולקהילה הבינלאומית. רק מיעוט קטן בהם – 5% מביעים דעות אנטי-ישראליות. ומיעוט זה לא מתעניין בעובדות ולא ישנה את עמדתו בשום מקרה. הרוב תומך בישראל אך עם הזמן תמיכה זאת נשחקת בשל מדיניות ישראל ופעולות צבאיות בעזה ובלבנון. ישראל נתפסת כצד החזק, כגליית בעוד שהפלשתינים נתפסים כצד החלש, דוד. אין שום כמות של עובדות ומידע שייטה את המשוואה הזאת.

המיעוט האנטי-ישראלי הוא בהחלט קבוצה של אנשים המחויבים לקעקוע זכותה של ישראל להתקיים, הם פועלים ללא לאות ועושים הרבה רעש. אך צריך לזכור שהם מיעוט. אני מודאג שאנו מעניקים להם כח בכך שמעצימים את פעולותיהם ומדווחים על כך בכותרות ראשיות. זה משרת את האינטרס שלהם והופך אותם לבעלי השפעה גדולה יותר ממה שהיתה להם קודם.

סטודנטים בישראל מאמינים שהאוניברסיטאות בבריטניה הן בעיקרן עוינות את ישראל וכי מסוכן להביע בהן דעות פרו-ישראליות. האמת היא, שמבין 120 האוניברסיטאות רק 5 קראו לחרם על ישראל.

בפרלמנט הבריטי רק 5 או 6 חברים קוראים באופן קבוע קריאות גנאי כנגד ישראל ואלה אינן מטרידות אותי. מה שכן מטריד, היא העובדה שחברי הפרלמנט שבעבר עמדו בתוקף על הגנת ישראל הפסיקו לעשות זאת. אני מאמין שהמאבק על תדמיתה של ישראל נמצא כעת בלב דעת הקהל המיינסטרים. ודעת קהל הרוב בבריטניה כיום נשחק ביחס לישראל. להסברה יש תפקיד חשוב אבל זאת לא התשובה. אני לא חושב שלהראות לאנשים את הצד היפה של ישראל – האמנות, המדע, ההיי-טק וכו' יכול לעזור כאשר הדבר המרכזי בראשם הוא תהליך השלום. העתונות תמיד תעדיף לדווח על עניינים שליליים הנוגעים לישראל מאשר דברים חיוביים. כל עוד תהליך השלום תקוע, תעמיק השחיקה באופן בו תופסים את ישראל בדעת הקהל בבריטניה ובעולם כי העולם נוטה לצדד באנדרדוג.

מה עליכם לעשות? קודם כל השמיעו את קולכם. חזיתי במו עיני, יותר מדי פעמים, בסיטואציות בהן נשמעות דעות אנטי-ישראליות ואין להן מענה מהצד הישראלי. דבר נוסף, עליכם להקשיב יותר ולא רק לדבר או לצעוק. אני מוצא שהשגרירים הטובים ביותר של ישראל הם לא אלה שמציגים את ישראל באור חיובי בלבד, כאילו הכל מושלם, אלא דוקא אלה שמוכנים להודות שהמצב לא מושלם ושיש בעיות מורכבות בתוך החברה הישראלית.

ודבר אחרון, אני מציע לישראל לא להציב סטנדרט גבוה כל כך באשר למי יכול להקרא "ידיד ישראל", ובכך לכלול יותר מדינות כידידות של ישראל."